Ett dopp för Gotland – gemenskap och miljömedvetenhet under Almedalsveckan

2025-06-30

Ett dopp för Gotland – gemenskap och miljömedvetenhet under Almedalsveckan

Morgondoppet Fotograf: Martin Ridne

Ett dopp för Gotland – gemenskap och miljömedvetenhet under Almedalsveckan

Under Almedalsveckan tog flertalet besökare varje morgon steget ner i det svala Östersjövattnet – inte bara för att vakna till, utan för att göra en konkret miljöinsats. Morgondoppet, som arrangerades för tredje året i rad av Region Gotland och i år tillsammans med EU-projektet Sustainable Plejs, lockade deltagare att byta ut morgonduschen mot ett dopp vid Kallis – och därigenom spara flera liter vatten.

Gotland har under flera år kämpat med vattenbrist då Gotland har få och känsliga vattenkällor. Vintern och våren i år har varit ovanligt torr och vattentäkterna har inte fyllts på tillräckligt. Under sommaren finns det många människor på Gotland samtidigt, samtidigt som de olika industrierna på ön behöver vatten på sina verksamheter. För besökaren finns flera sätt att bidra till hållbar vattenanvändning under besöket – exempelvis genom att förkorta duschtiden eller till och med genom att ersätta duschen med ett havsdopp. Genom att ersätta en vanlig dusch – som förbrukar uppemot 90 liter vatten – med ett bad i havet, kunde deltagarna spara mellan 60 och 70 liter vatten per person och dag.

Trots tidiga morgontimmar och låga vattentemperaturer, runt 14 grader, var det en bra sammanslutning vid Kallis-bryggan. Torsdagens soliga morgon drog flest deltagare – kring hundra personer samlades på bryggan för att bada, dricka kaffe och prata hållbarhet. Flera av deltagarna återkom dag efter dag, trots blåst, regn och vågor vissa av dagarna.

Morgondoppet

Morgondoppet Fotograf: Martin Ridne

På plats fanns representanter från Region Gotland och projektet Sustainable Plejs som informerade om vattenläget, tipsade om hållbar vattenanvändning och bjöd på kaffe efter doppet. En särskild uppskattad detalj var den unika havsvattentvålen från det gotländska familjeföretaget Gustaf&Linnea, som lånades ut till badgästerna.

Gustaf&Linnea

Gustaf&Linnea Fotograf: Martin Ridne

Evenemanget fick också internationell uppmärksamhet. Den största tidningen i Finland Helsingin Sanomat uppmärksammade Morgondoppet som ett kreativt exempel på hur klimatmedvetenhet kan kombineras med vardagliga rutiner och social samvaro. Artikeln lyfte fram både vattenfrågan och det lekfulla, nordiska sättet att angripa ett allvarligt problem. Även Sveriges Radios engelska kanal Radio Sweden gjorde ett reportage om initiativet(20:20).

Helsingin Sanomat
Karl Palmqvist

Karl Palmqvist Fotograf: Sophie Jansen

Som ett symboliskt avslut på veckan inledde Karl Palmqvist sitt initiativ att simma runt hela Gotland just vid Morgondoppets brygga, till förmån för Suicide Zero och Naturskyddsföreningen. Initiativet kombinerar fysisk utmaning med ett viktigt budskap om psykisk hälsa och havsmiljö. Palmqvists planerade långdistanssimning blev ett inspirerande eko av morgondoppets budskap: att små eller stora simtag kan göra skillnad – både för människor och miljö.

Morgondoppet blev för många mer än bara ett svalt uppvaknande – det blev en stund av gemenskap, eftertanke och konkret miljöengagemang.

Som flera deltagare uttryckte det med ett leende och varm kaffekopp i handen:
"Man ångrar aldrig ett dopp.”

Sanity image

Fotograf: $Martin Ridne

EU-projektet Sustainable Plejs finansieras av Tillväxtverket via europeiska regionala utvecklingsfonden samt Region Gotland.


Skriven av: Sophie Jansen, Kommunikatör

Kategori: Nyheter