GFB välkomnar regeringens förslag om gårdsförsäljning

2024-06-05

GFB välkomnar regeringens förslag om gårdsförsäljning

Gotlands Förenade Besöksnäring uttrycker sitt stöd för det förslag som regeringen presenterade under onsdagen om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Enligt lagförslaget, som väntas träda i kraft under första halvåret 2025, kommer svenska gårdar att kunna sälja öl, vin och sprit direkt till besökare under vissa villkor.

Erik Öhrn, verksamhetsledare på Gotlands Förenade Besöksnäring, säger att detta är positiva nyheter för Gotland i stort samt för att Region Gotland sedan tidigare pekat ut såväl besöksnäringen som mat och livsmedel som två av öns styrkeområden.

– Det är positiva nyheter för besöksnäringen i hela Sverige och i synnerhet på Gotland. Vi får chansen att lyfta ön ytterligare som en mat- och dryckesdestination och att våra duktiga dryckesproducenter stärks som besöksanledningar i sig, säger Erik Öhrn.

Förslaget omfattar cirka 600 svenska bryggerier, destillerier och andra dryckestillverkare. Begränsningarna inkluderar att varje besökare får köpa upp till 0,7 liter sprit och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker mellan kl. 10-20, under förutsättning att besökaren har betalat för en guidad tur eller föreläsning.

– I och med att Gotland är en av de bryggeritätaste platserna i landet är detta bra nyheter för besöksnäringen på ön. Nu hoppas vi såklart att förslaget blir verklighet, säger Erik Öhrn.

Skriven av: Simon Frid Thomsson, Kommunikatör/Community Manager

Kategori: Nyheter