2025-04-30
Gästnattsstatistiken för det första kvartalet 2025 visar på en nedgång jämfört med samma period förra året – både när det gäller registrerade och icke-registrerade övernattningar. Det visar ny data från analysverktyget Visitory, där de registrerade gästnätterna bygger på SCB:s inkvarteringsstatistik och de icke-registrerade mäts genom mobilitets- och boendedata från Airdna.
Registrerade gästnätter: Liten men tydlig nedgång
Under januari till mars 2025 registrerades totalt 41 480 gästnätter – jämfört med 45 215 samma period 2024. Det motsvarar en minskning med 4,9 procent. Nedgången har varit jämnt fördelad över månaderna, med något större tapp i januari. Noterbart är att mars ändå stod sig starkt jämfört med föregående år – då påsken låg under den månaden.
Att Gotland haft färre registrerade gästnätter kan bero på flera faktorer som svagare efterfrågan på vinterresor, förändrade resebeteenden, minskat utbud av flygoperatörer till och från Gotland eller att boendeformer utanför det traditionella systemet ökat.
Icke-registrerade gästnätter minskar
Det mest anmärkningsvärda i årets statistik är dock nedgången i de så kallade icke-registrerade gästnätterna – alltså övernattningar som inte fångas upp i den officiella hotell- och stugstatistiken, men som mäts via data från Airdna, exempelvis för Airbnb och liknande boenden. Totalt minskade dessa med över 20 procent under årets tre första månader.
Den största minskningen syns i mars – där tappet uppgår till över 6 600 gästnätter.
– Minskningen i mars beror sannolikt på att påsken i fjol låg i mars och i år i mitten av april. När vi analyserar siffrorna för april kommer vi förhoppningsvis se en positiv förändring av gästnätterna. Det är bra att de registrerade gästnätterna står sig så pass starkt, vilket visar på att Gotland är ett attraktivt resmål året runt, säger Erik Öhrn, verksamhetsledare på GFB.
Vad innebär detta för Gotlands besöksnäring?
För Gotlands besöksnäring är gästnattsstatistiken en viktig temperaturmätare. Minskningen i början av året behöver inte nödvändigtvis vara ett tecken på en långsiktig trend – men den förtjänar att följas noggrant. Med ett starkt utbud av evenemang och upplevelser inför sommaren finns goda förutsättningar att vända utvecklingen.
– Vi ser positiva signaler inför sommaren och samtidigt vet vi att människor bokar senare. Vi följer utvecklingen noggrant och Sommarlov på Gotland är ett gemensamt initiativ mellan Destination Gotland och besöksnäringen som jag hoppas fler ansluter sig till med olika erbjudanden.
Gotlands Förenade Besöksnäring följer utvecklingen tillsammans med våra medlemmar och arbetar vidare för att skapa en långsiktigt hållbar och livskraftig besöksnäring – året runt.
Skriven av: Simon Frid Thomsson, Kommunikatör/Community Manager
Kategori: Nyheter