Stor uppslutning när utbildningen Krogar mot Knark hölls i Visby

2024-05-30

Stor uppslutning när utbildningen Krogar mot Knark hölls i Visby

Under tisdagen arrangerades en heldagsutbildning inom ramen för Krogar mot Knark i Visby. Ett 40-tal deltagare fick där utbildning i hur de kan arbeta narkotikaförebyggande och hur de ska bemöta narkotikapåverkade personer.

STAD, Stockholm förebygger Alkohol- och drogproblem, har sedan 2001 arbetat inom ramen för Krogar mot Knark tillsammans med flertalet av krogarna i Stockholm. Nu utbildades flera nyckelpersoner inom krogbranschen på ön – bland annat restaurangansvariga, barchefer och ordningsvakter fanns bland de personer som var med på utbildningen.

Erik Öhrn, Gotlands Förenade Besöksnäring, och Danielle Talaee Mofrad, från STAD, hälsade alla välkomna till utbildningen.

De som höll i utbildningen var polisen på Gotland tillsammans med utbildare från STAD. Gotlands Förenade Besöksnäring har varit med och samordnat utbildningen – från och med i höst är tanken att Region Gotland ska ta över det ansvaret likt som arbetet är fördelat i Stockholm.

– Jag är väldigt glad och tacksam över hur många representanter från krogarna som kom till utbildningen. Det visar tydligt hur många som vill vara aktiva i arbetet mot narkotika på Gotland. Det är genom samverkan som vi kan lyckas på riktigt och det handlar nu om att vi kan hålla i denna arbetsmodell och ta nya steg framåt, säger Erik Öhrn, verksamhetsledare på Gotlands Förenade Besöksnäring.

Deltagarna på utbildningen fick bland annat lära sig om narkotikaförebyggande arbete, hur man kan se tecken på att någon är narkotikapåverkad och hur man kan samverka med polis och myndigheter i arbetet. Polisen har bland annat en samverkanstelefon där ansvariga på krogarna kommer kunna ringa när de noterar tecken på beteenden som inte hör till det normala. Om det finns misstanke om brott ska man alltid ringa 112.

– Det är positivt att de närvarande krogarna fått tillgång till detta och att vi här på Gotland kan få till en samverkan likt den som finns på andra ställen i Sverige, säger Erik Öhrn.

I oktober är det tänkt att hållas ett nytt utbildningstillfälle i Krogar mot Knark och inbjudan till det tillfället kommer.

Sanity image

Under utbildningen deltog representanter från:

Bolaget, Bistro Borgen, Strand Hotel, Solhem Hotel, GIFF, Gutekällaren, Munkkällaren, Supper, Krönet, Restaurang Apotek, Matmuren, Nunnan, Wisby Strand, Kallis, Bageriet, Surfers, Tofta Beach House/Tofta Beach Club, Wisby Hof, och Wisby Hotel Group.

Under dagen fick vi besök av P4 Gotland och Helagotland och det kan du läsa om här och här.

Skriven av: Simon Frid Thomsson, Kommunikatör/Community Manager

Kategori: Nyheter