Uppgång för antalet gästnätter i maj 2024 jämfört med fjolåret

2024-07-03

Uppgång för antalet gästnätter i maj 2024 jämfört med fjolåret

Antalet registrerade gästnätter ökade i maj jämfört med maj i fjol. Samtidigt ser Destination Gotland ett rekordresande under 2024. Fotograf: Visitory/Joel Nilsson

Under onsdagen släpptes inkvarteringsstatistiken för Gotland. Enligt statistiken från Visitory har antalet registrerade gästnätter uppgått till 78 142 stycken och i fjol var den 76 825 stycken, en ökning med 1,71 procent.

I riket noterades en nedgång på minus 0,1 procent, totalt 5 523 574 registrerade gästnätter, enligt Tillväxtverkets inkvarteringsstatistik.

De icke-registrerade gästnätterna uppgick till 25 951 stycken i fjol och i år var den siffran på 32 914 stycken, en ökning med 26, 83 procent, visar statistiken från Visitory.

– Det är väldigt positivt att Gotland står sig så starkt när vi jämför med hur det såg ut i hela Sverige under maj. Vi hade fantastiskt väder på ön i maj och det kan säkert ha bidragit till att antalet gästnätter ökade. För många gotlänningar är maj en favoritmånad, det lär fler av våra besökare upptäcka framåt, säger Erik Öhrn, verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring.

Det totala antalet gästnätter har under januari till maj uppgått till 157 800 registrerade gästnätter jämfört med 158 490 registrerade gästnätter i fjol, enligt statiken från Visitory.

Samtidigt har de icke-registrerade gästnätterna 74 942 stycken i fjol jämfört med 90 338 stycken under januari till maj i år, enligt Visitorys statistik.

– Vi ser att det är tydligt att de icke-registrerade gästnätterna ökar. Samtidigt ska man komma ihåg att det inte alltid är givet att man har tillåtelse från sin bostadsrättsförening att hyra ut via extern part och man kan bli utsatt för bedrägerier. Därför rekommenderar vi alltid etablerade hotell och boendeanläggningar.

Marcus Risberg är glad över utvecklingen i juni.

Marcus Risberg är glad över utvecklingen i juni. Fotograf: Destination Gotland

Under onsdagen meddelade Destination Gotland att juni varit en rekordmånad för bolaget och att antalet resenärer ökade med 10 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är glädjande för oss, och hela besöksnäringen på Gotland, att vi har flest resenärer under juni månad någonsin i år. Vi arbetar för att stärka försommaren, och juni är en av de månader under året vi ser störst potential i, säger Destination Gotlands vd Marcus Risberg i pressmeddelandet.

Swedavia uppger samtidigt att Visby flygplats hade 38 993 resenärer i juni, vilket är en minskning med tre procent jämfört med förra året.

I augusti presenteras statistiken gällande antalet gästnätter på Gotland i juni och det ska bli intressant att se hur den siffran utvecklats, utifrån Destination Gotlands glädjande siffror i juni.

– Det visar också på att det sannolikt är väldigt positivt att Almedalsveckan fortsatt kommer arrangeras i juni, vilket Almedalsrådet fattade beslut om i inledningen av veckan. Därmed har vi möjlighet att utveckla säsongen på Gotland och bygga vecka 27 som en reseanledning tillsammans med Destination Gotland och övriga besöksnäringen, säger Erik Öhrn.

När det gäller sommarsäsongen och ser bokningsläget för de kommande veckorna finns det potential för Gotland.

– Många svenska resenärer väljer att boka sin resa allt senare och vi hoppas att vi har en bra utveckling gällande vädret och att många vill resa till ön, säger Erik Öhrn.

Skriven av: Simon Frid Thomsson, Kommunikatör/Community Manager

Kategori: Nyheter